';

Річний звіт про діяльність Національного Телефону довіри з питань наркозалежності та ЗПТ за 2016 рік.

Протягом 2016 року було отримано 2564 звернення. Найпоширенішими темами були: контакти сайтів ЗПТ, отримання препарату за рецептом і безпосередньо в лікувальному закладі, організація «домашнього стаціонару», адміністративні виписки пацієнтів, отримання препарату в СІЗО / ІТТ, профілактика наркозалежності та отримання інформації про існуючі реабілітаційні центри, профілактика і лікування гепатиту С.

На підставі звернень, що надійшли було відкрито 148 нових стратегічних випадків супроводу клієнтів ЗПТ (кейсів), за якими було досягнуто позитивних рішень в 116 випадках, що складає більше 78%. При реалізації кейсів було відправлено 148 листів і звернень на ім’я віце-прем’єр міністра України, Генерального Прокурора та обласних прокурорів, Омбудсмена, Главам МОЗ, МВС, Національної поліції, керівництву обласних ДПтСУ, головних лікарів ЛПУ, регіональних координаторів ЗПТ, керівників НУО, які супроводжують проекти для медичного і психосоціального супроводу сайтів ЗПТ, на які було отримано 93 відповіді. Серед основних проблемних випадків можна виділити такі: видача препарату ЗПТ в СІЗО, запобігання втручанню поліції в діяльність сайтів і медичного персоналу, відновлення на програмі, допомога в отриманні препарату в лікарні.

Представники Фонду «Надія і Довіра», серед яких були і оператори Національного Телефону Довіри протягом року брали активну участь в національних та міжнародних заходах, серед яких можна виділити:

– три засідання міжвідомчої робочої групи МОЗ України з питань ЗПТ;

– Третя національна науково-практична конференція з питань ВІЛ / СНІДу «За кожне життя разом: прискорення до мети 90-90-90»;

– робоча зустріч з керівником відділу спеціальних виробництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про порушення прав пацієнтів ЗПТ працівниками правоохоронних органів та пенітенціарної служби;

– підсумкова робоча зустріч з питань протидії ВІЛ-інфекції та діяльності правоохоронних органів;

– робочі зустрічі за проектом «вимушених переселенців – пацієнтів ЗПТ»;

– робоча зустріч з Головою підрозділу з управління грантами Глобального Фонду Марком Едінгтон;

– участь в міжнародних тренінгах і семінарах.

Також протягом усього року ми були партнерами Глобального Фонду в спільному проведенні кампанії «Час повідомляти», присвяченій боротьбі з проявами корупції в сфері реалізації програми замісної підтримувальної терапії.

Про діяльність Національного Телефону Довіри були розміщені ряд публікацій в газетах «Мотылек», «Не Улетай», а також стаття про проблеми ЗПТ в доповіді «Права людини в галузі охорони здоров’я – 2015-2016».

Інфографіка з розбивкою за соціальними показниками і географічним розподілом:

Recommend
  • Google Plus